Instagram


Facebook

600 000 kronor i bredbandsstöd till lokala bredbandsföreningar


2021-03-25

Investeringsstödet på 600 000 kronor införs för att lokala krafter ska uppmuntras att fortsätta bygga lokala bredbandsnät.
Bild: Norrtälje kommun
Investeringsstödet på 600 000 kronor införs för att lokala krafter ska uppmuntras att fortsätta bygga lokala bredbandsnät.

Anders Olander (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.
Bild: Norrtälje kommun
Anders Olander (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

För att stärka möjligheterna för byanät och bredbandsföreningar att själva kunna bygga lokala bredbandsnät införs ett bredbandsstöd på 600 000 kronor i Norrtälje kommun.

Hållbar infrastruktur är en förutsättning för en levnadsstark glesbygd. Men många områden i Norrtälje kommun har inte tillgång till snabbt och bra bredband, och kommer inte få det eftersom kommersiella krafter har misslyckats bygga ut bredbandsnätet på många platser. Därför införs nu ett lokalt bredbandsstöd till lokala byanät och bredbandsföreningar.

– Det är av stor vikt att alla, och då inte minst de som bor i glesbygd, får tillgång till en snabb internetuppkoppling. Vi kan inte låta delar av kommunen bli ett digitalt b-lag! Därför inför vi nu ett investeringsstöd på 600 000 kronor för att lokala krafter ska uppmuntras att fortsätta bygga lokala bredbandsnät, säger Anders Olander (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Investeringsstödet kommer att ge stöd till lokala föreningar och byanät med planer att genomföra utbyggnaden i egen regi. Utbyggnaden ligger i linje med den nationella och kommunala bredbandsstrategin och kommer bli en bidragande faktor för kommunen att nå de nationella bredbandsmålen.

Ansökan kan göras vid tre tillfällen per år och är på 7000 kronor per ansluten fastighet. Sista ansökningsdagar för de respektive perioderna är:
• 20 april, utlysning 301 000 kr
• 30 juni, utlysning 147 000 kr
• 30 september, utlysning 147 000 kr

– Våra aktiva fiberföreningar i kommunen gör ett fantastiskt jobb med att bygga fiberanslutningar som de kommersiella aktörerna inte klarar av. Vi tror och hoppas att det här stödet ska leda till att fler vågar ta steget och bygga i egen regi där marknaden misslyckats, säger Rasmus Lundholm, Norrtälje kommuns bredbandssamordnare.

För att söka stödet behöver man ha en förening, definierat ett område man planerar att bygga ut och fatta ett beslut om utbyggnad i föreningens styrelse. Om ni har frågor kring hur något av dessa steg går till eller vill ha mer direkt hjälp med planering och projektering så kan kommunens bredbandssamordnare hjälpa till med råd och tips.

Ansökan handläggs av kommunstyrelsekontoret och beslutas av bredbandssamordnaren. Endast föreningar, organisationer och lokala utvecklingsgrupper kan erhålla stödet som är på 7000 kronor per ansluten fastighet. Stödet betalas ut i efterhand i samband med slutredovisning av projektet.


Källa: Norrtälje kommun


Skriv ut
Mest lästalillevrå

Hogia

Göteborgs hamamrservice

Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se