Instagram


Facebook

Kraftsamling för en cirkulär anläggningsindustri


2020-03-17

Åsa Domeij, ordförande för Delegationen för Cirkulär Ekonomi.
Bild: Massbalans
Åsa Domeij, ordförande för Delegationen för Cirkulär Ekonomi.

Carl Zide, VD på Massbalans.
Bild: Massbalans
Carl Zide, VD på Massbalans.

Total mängd nytt och sekundärt material, 2018.
Bild: Massbalans
Total mängd nytt och sekundärt material, 2018.

Andel sekundära material av all stenförsäljning.
Bild: Massbalans
Andel sekundära material av all stenförsäljning.

Delegationen för Cirkulär Ekonomi har utsett en initiativgrupp för cirkulär anläggningsindustri med syfte att ta fram konkreta förslag på styrmedel för att skapa en cirkulär ekonomi. Gruppen består idag av 16 medlemmar och kommer under arbetets gång att expanderas.

– För att utveckla delegationens arbete så har vi valt att skapa initiativgrupper för specifika utmaningar, säger Åsa Domeij, ordförande för Delegationen för Cirkulär Ekonomi.
– Vi ser fram emot att höra de förslag som gruppen för cirkulär anläggningsindustri kommer fram till på en konferens i höst tillsammans med förslag från andra grupper och industrier. Delegationen kommer att ta ställning till de förslag gruppen arbetar fram för att sedan avgöra om dessa skall skickas vidare till Regeringskansliet under våren 2021.

Anläggningsindustrin är den industri som näst efter gruvindustrin producerar mest material i ton räknat. Försäljningen av olika stenmaterial i Sverige är cirka 100 miljoner ton för användning i bygg- och infrastrukturprojekt. Anläggningsindustrin genererar också stora mängder överskott, ca 40-60 miljoner ton, varav endast en bråkdel säljs på marknaden igen.

Fokus för anläggningsgruppen är att belysa några av de hinder som finns och föreslå konkreta åtgärder för att övervinna dessa. Vad som är unikt med Delegationens arbete är att representanter från både beställare, verksamhetsutförare och tillsynsmyndigheter samlas i ett rum. Initiativgruppen för cirkulär anläggningsindustri samlar redan några av landets främsta experter inom juridik, miljöriskbedömning och återvinning. Ordförande i gruppen är Carl Zide, VD på Massbalans.

– Mottagandet hos både byggare och tillsynsmyndigheter och har varit över förväntan, säger Carl Zide VD på Massbalans.
– Det är ett välkänt faktum inom stenindustrin att Sverige har ett antal hinder för återvinning som saknas i flera andra länder. De länder som är bäst på återvinning har genom samverkan mellan politik, tillsyn och näringsliv övervunnit dessa hinder. Nu är det Sveriges tur att komma ikapp och gå om. Hör av dig om du vill veta mer eller själv delta i arbetet.

Initiativgruppens kommer under hösten att ge förslag till förändringar av vägledning, regelverk, lagstiftning och andra styrmedel som inom 1-3 år kan skapa mer hållbara materialflöden för byggmaterial i mark- och anläggningsindustrin. På dagordningen står bland annat:

• När material är en biprodukt och inte avfall: Entreprenadberg & tunnelberg
• End-of-waste-kriterier: Vägledning när avfall upphör att vara avfall
• Modern avfallslagstiftning: Allmänna regler för undantag från anmälan
• Tydliga nationella riktlinjer: Ny handbok och beslutsstöd för återvinning
• Korrigering av felaktig miljölag: Undantag i Miljöbalken för återanvändning
• Effektiv tillsyn vid återvinning: Digitalisering och spårbarhet
• Lokala anläggningar för återvinning: Helsingfors & Optimass



Källa: Massbalans


Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa











lillevrå

L5navigation

Onninen

Allu

modul-system

Byggval






Industrinät
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se