Instagram


Facebook

Modern utbildning för den moderna maskinföraren


2021-05-07

Fredrik, Thomas, Patrik från Liljaskolan i Vännäs.
Bild: Hüllert Maskin
Fredrik, Thomas, Patrik från Liljaskolan i Vännäs.

Liljaskolan i Vännäs utanför Umeå utmärker sig bland landets maskinförarutbildningar för en fräsch och modern maskinpark. I februari levererade Hüllert Maskin en ny Merlo R50.26 S Plus till skolan och redan efter 35 minuter satt den första eleven i hytten.

Maskinförareleverna från Liljaskolan i Vännäs har ett gott rykte i branschen och många av dem har jobb redan innan de gått klart sin utbildning. En av förklaringarna är att skolan satsar på att låta eleverna lära den sig den senaste tekniken i maskinerna genom att varje år uppdatera maskinparken med flera nya enheter. Som exempel har flera av maskinerna maskinstyrning.

Liljaskolan är branschrekommenderad av byn och Patrik Nilsson, maskinansvarig och yrkeslärare på bygg- och anläggningsprogrammet, har varit en av drivande krafterna i inköpet av skolans nya Merlo R50.26S Plus.

– Vi tyckte det var viktigt för utbildningen och elevernas skull att få in en Merlo. Vi vet att många entreprenörer gillar just den runtomsvängande modellen och Merlo är ett märke i framkant. Det är viktigt för oss att möta branschens behov av kompetensutveckling, säger han.

– Under hela våra yrkesverksamma liv har vi kört Merlo, så för oss var det naturligt att vi ville ha gröna maskiner även i utbildningen. De är marknadsledande och väldigt populära i norr, säger Thomas Eklund, huvudansvarig för Liljaskolans vuxenutbildningar och lärare för yrkesförare-maskin.

Skolans maskinpark består i nuläget av 15 hjullastare, 13 grävmaskiner, 8 bandgrävare i olika storlekar, 2 hjulgrävare varav en med rälsutrustning, 3 grävlastare varav två med rälsutrustning, två dumprar och två teleskoplastare.

– Som maskinansvarig är jag väldigt stolt över vår maskinpark. Det är viktigt att ge eleverna de bästa förutsättningarna för att lyckas i yrkeslivet och där ser vi att en uppdaterad maskinpark är en grundläggande del i utbildningen. Vi är väldigt nöjda med maskinen och servicen från Hüllert Maskin. Det är också en stor fördel att ha tillgång till en lokal serviceverkstad i Umeå, säger Patrik Nilsson.

Merlo R50.26 S Plus lanserades i Sverige under 2020. Modellen har unika egenskaper och uppdaterade attribut. Större motor, nytt hydraulsystem och ny drivlina i kombination med ny tiltbar hytt, kapacitiv joystick, nytt lasthanteringssystem med ny display och funktionslayout och ny chassifjädring är några exempel på förbättringar i den nya modellen.

Förhoppningen är att med den nya Merlo R50.26 S Plus kunna skapa ett ännu större intresse för Liljaskolans utbildningar. Bygg- och anläggningsprogrammet har två inriktningar, anläggningsmaskinförare och banteknik och det är ett intag på 36 elever per år. Yrkes-Vux tar in totalt 28 elever per år, 14 på hösten och 14 på våren. Umeå kommun är huvudman för utbildningen, men eleverna kommer från hela Sverige.

– Alla har varit väldigt förväntansfulla på den nya maskinen. Eleverna uppskattar den stora och fina maskinparken vi har, säger Thomas Eklund.

Maskinerna går i princip från morgon till kväll och används flitigt av både gymnasieelever och vuxenstuderande. Liljaskolan sticker ut genom att ge eleverna mycket tid i maskinerna under sin utbildning både inom gymnasiet och Yrkes-Vux. Varje elev kör ungefär 150-220 timmar på Yrkes-Vux.

– För de elever som tar teleskoplastarkort är det en grundlig och viktig utbildning. Det är cirka 35 olika praktiska moment. En omfattande utbildning där man går igenom arbetsmiljö, risk- och analysbedömning, lastberäkning med mera, säger Thomas Eklund. 


Källa: Hüllert maskin


Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa











lillevrå

L5navigation

Onninen

Allu

modul-system

Byggval






Industrinät
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se