Instagram


Facebook

Stadsbyggnadskontoret i Göteborg släpper fler öppna grundläggande geodata – nu med projekteringsfokus


2020-06-30

Stadsbyggnadskontoret fortsätter att publicera fler öppna grundläggande geodata med datamängder speciellt riktade till de som arbetar med att utveckla staden: baskartan, adresser och höjdmodell.
Bild: Stadsbyggnadskontoret, Göteborg Stad
Stadsbyggnadskontoret fortsätter att publicera fler öppna grundläggande geodata med datamängder speciellt riktade till de som arbetar med att utveckla staden: baskartan, adresser och höjdmodell.

I Göteborg pågår en intensiv byggnation och exploatering. Behovet av aktuell och korrekt grundläggande geodata är stort både hos exploatörer, projektörer och andra aktörer i staden. Stadsbyggnadskontoret fortsätter nu att publicera fler öppna grundläggande geodata med tre datamängder som är speciellt riktade till alla de som arbetar med att utveckla staden: baskartan, adresser och höjdmodell.

– Vi fortsätter att släppa flera av våra geografiska data, nu några av våra mest efterfrågade. Genom att göra det enkelt och avgiftsfritt att använda stadens uppdaterade geodata bidrar vi till att effektivisera stadsutvecklingen, säger Gunnar Blide, ansvarig för stadsbyggnadskontorets distribution av geodata.


De produkter som nu erbjuds som öppna data är:
Baskartan
Baskartan är en av stadsbyggnadskontorets mest efterfrågade produkter. Kartan kan användas som underlag för detaljerad planering och projektering. Den har hög noggrannhet och innehåller exempelvis byggnader, höjdkurvor, vägkanter, kantsten, häckar, staket och träd.

Adresser
Innehåller det geografiska läget för alla adresser i Göteborg. Adressuppgifterna består bland annat av fastställda gatunamn och adressnummer. De kan kombineras med bakgrundsinformation, som till exempel baskartan, för att orientera sig och skapa en kartbild. Adresser erbjuds också som en sökbar standardiserad geodatatjänst som direkt kan användas av tekniska system för att hitta läget för en adress

Höjdmodell
Höjdmodellen tas fram genom bearbetning av data från laserscanning som görs från flygplan på 1750 meters höjd. Höjdmodellen som erbjuds innefattar höjdgrid (ett rutnät av punkter med höjdinformation), höjdkurvor och terrängskuggning. Datamängderna kan användas för att skapa 3D-modeller till exempel vid nya byggprojekt och för skuggstudier, solstudier, siktstudier, bulleranalyser, flödesanalys.


De öppna datamängder som stadsbyggnadskontoret släpper uppdateras löpande och erbjuds både som geodatatjänster och nedladdningsbara paket med filer. Data har samma aktualitet och kvalitet som stadsbyggnadskontoret tidigare enbart levererat via sin beställningstjänst.



Källa: Göteborgs stad

Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa











lillevrå

L5navigation

Onninen

Allu

modul-system

Byggval






Industrinät
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se