Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfäste


2019-07-17

Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfäste Q-Safe
Bild: Engcon
Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfäste Q-Safe

Världsledande tiltrotatortillverkaren Engcon har slutat att erbjuda tillverka den äldre och traditionella S-typen av redskapsfästen i storlekarna S45-S80, ett fäste som introducerades redan på 80-talet.

Dessa har nu ersatts av det egenutvecklade och toppmoderna fästet Q-Safe (QS) som räknas som ett av världens absolut säkraste fästen och som dessutom kopplar olja, centralsmörjning och el automatiskt. Förändringen är ett led i Engcons ständiga arbete med att göra grävandet säkrare och effektivare.

– Vi nås ständigt av tråkiga tragiska nyheter om människor som skadas eller till och med avlider på grund av osäkra redskapsfästen och felaktigt handhavande. Det tycker jag är oacceptabelt därför fattade vi jag beslutet om att helt övergå till vårt eget säkra fäste och låssystem, säger Stig Engström, Engcons grundare.

Engcons egna låssystem och säkra redskapsfäste eliminerar den mänskliga faktorn när det kommer till felkoppling av redskap. Låsmetodiken standardiseras och det är omöjligt att koppla skopan felaktigt och därmed riskera att den släpper helt eller i en axel och kommer i livsfarlig svängning på grund av felaktigt handhavande. Det är också omöjligt att tappa skopan på grund av ofrivillig eller felaktig aktivering av redskapslåset då skopan måste vila mot marken innan den kan lossas.

– Det här är ett led i vår satsning på säkerhet och nolltolerans mot svängande eller tappade skopor. Q-Safe är ett av de säkraste fästena i världen och det är för oss ett naturligt steg att skifta ut den gamla typen av S-fästen som inte alls är lika säkra, säger Stig Engström.

Stig Engström förtydligar att Engcons redskapsfäste & låssystem tar över förarens ansvar då grävmaskinen inte går att använda så länge skopan är felkopplad.

– Jag förstår förare som på grund av stressade arbetsförhållanden ofta fuskar med att koppla sina redskap då de bara ska lyfta dem en liten bit. Ibland till och med över markpersonal. Men tyvärr sker det ständigt incidenter och olycksfall där redskapen faller i marken vid dessa tillfällen och det undviks med vårat redskapsfäste, menar Stig Engström.

Kompatibelt med EC-Oil och äldre redskap

Q-Safe redskapsfäste levereras både som maskinfäste och under Engcons tiltrotatorer och förutom säkerhetsfunktionerna har fästet dessutom automatisk oljekoppling vilket innebär att föraren inte behöver kliva ut hytten för att koppla hydrauliska redskap.

– Automatiska redskapsfästen är nu vår standard och tillsammans med säkerhetsfunktionerna vill jag påstå att vi har marknadens säkraste & smartaste snabbfästessystem, säger Stig Engström.

Engcons beslut innebär enbart ökad säkerhet och bekvämlighet. Inga anpassningar behöver göras då Q-Safe passar till alla redskap som har S-infästning S45-S80. Engcon meddelar också att de inom kort kommer ersätta S40 med QS40.

Källa: Engcon