Här utvecklas Västerås – beslut om flera detaljplaner


2020-02-19

Detaljplanen för Skiljebo innebär bland annat 150 till 200 nya bostäder, en ny aktivitetspark för rekreation och idrott, samt nya gröna miljöer (bilden är en illustration).
Bild: Tyréns
Detaljplanen för Skiljebo innebär bland annat 150 till 200 nya bostäder, en ny aktivitetspark för rekreation och idrott, samt nya gröna miljöer (bilden är en illustration).

På torsdagens byggnadsnämnd väntas flera detaljplaner att antas. Planerna möjliggör utveckling med bostäder och verksamheter på Skiljebo, Kristiansborg, Karlslund, Gryta och Kvastbruket. På nämnden lyfts också de detaljplaner som är viktiga att börja jobba med under 2020.

Västerås fortsätter att utvecklas och staden jobbar med planer i hela kommunen. Utöver attraktiva boendemiljöer behövs skolor, grönområden, idrottsanläggningar, kulturverksamheter med mera.
– Det här är viktiga steg för Västerås utveckling framåt. Planerna visar en bredd av de behov och funktioner som behövs för ett växande, hållbart och attraktivt Västerås, säger byggnadsnämndens ordförande Monica Stolpe Nordin.

Här är detaljplanerna som byggnadsnämnden väntas anta:


På nämnden beslutas också om vilka detaljplaner som staden närmast behöver börja arbeta med. Här ryms bostadsplaner men också hur Västerås ska växa med olika verksamhetsområden och skolor.
 – Det stora intresse som finns för att göra detaljplaner visar att Västerås är attraktivt för att bygga, bo och verka i. Det är en utmaning att balansera dessa intressen så att Västerås kan växa på bästa möjliga sätt, säger Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör.

Beslut om antagande är byggnadsnämndens sista beslutssteg i detaljplaneprocessen.Om beslutet inte överklagas vinner detaljplanen laga kraft och ett bygge kan påbörjas.Antagandet föregås av samråd- och granskningsskeden. En detaljplan innebär ofta ett stort utredningsarbete och tar vanligtvis 1-2 år från början till slut.


Byggnadsnämndens möte den 20 februari börjar klockan 13.00 i sal A491 i Stadshuset i Västerås.



Källa: Västerås stad