Engcon drar tillbaka varslet – efter bättre sommar än befarat


2020-09-03

Trots pandemin fortsätter många grävmaskinister runt om i världen sina arbeten.
Bild: Engcon
Trots pandemin fortsätter många grävmaskinister runt om i världen sina arbeten.

Krister Blomgren, VD på Engcon Holding.
Bild: Engcon
Krister Blomgren, VD på Engcon Holding.

Än är effekterna av Covid-19 inte över men sommarens försäljning har givit positiva indikationer, något som medför att Engcon nu drar tillbaka det tidigare aviserade varslet. Sommarens överraskande orderläge innebär att Engcon nu istället sätter in övertidsinsatser för att hinna producera och leverera de beställda produkterna.

Engcon är ett av de många företag som skakades om när Covid-19 slog till med full kraft under våren. Engcon tvingades att avbryta och packa ihop årets största mässa en dag tidigare, samtidigt som försäljningsvolymerna varierade rejält under våren. Engcon är kända för sin goda ekonomistyrning, och agerade direkt med ett åtgärdspaket innefattandes uppsägningar, sparbeting, budgetjusteringar, varsel och hårda prioriteringar av insatser för att effektivisera sina processer och arbetssätt.

Sommarens försäljningssiffror är bättre dock än befarat, vilket betyder ökad orderingång och upptrappning av produktionen. Engcon meddelade därför personalen i mitten av augusti att bolaget drar tillbaka det varsel som utlystes före sommaren.

– För oss är det av högsta vikt att driva företaget på ett seriöst och långsiktigt sätt. I osäkra tider gör vi vad vi kan för att minimera effekterna om det skulle blir värsta tänkbara scenario, säger Krister Blomgren, VD på Engcon Holding, och fortsätter:

– Men det visade sig ganska snart att trots pandemin så fortsatte många grävmaskinister runt om i världen sina arbeten med underhåll av järnvägar, motorvägar, skogsbruk och byggkonstruktioner. Vi vet att våra produkter bidrar till samhällsnyttiga verksamheter och dessa prioriteringar runt om i världen har därför såklart varit gynnsamt för oss som bolag. Detta är en starkt bidragande orsak till våra försäljningssiffror och att vi nu mycket glädjande kan avblåsa varslet vi la före sommaren.

Totalt tappar Engcon Group cirka 14 procent ackumulerat juli jämfört med föregående år samtidigt som försäljningen ökar med 18 procent på de omogna marknaderna.

– Det man ska komma ihåg är att det är de utomnordiska marknaderna som går för högtryck just nu, samtidigt som det är fortsatt trögt på våra normalt sett starkaste marknader här hemma i Norden.

Engcon har dock sett en större försiktighet kring stora investeringar men kan samtidigt konstatera att det är många grävmaskinister som knappt hinner med alla sina uppdrag just nu. De som har råd gör därmed det smarta draget att investera i konjunkturnedgång för att på så sätt rusta sig inför uppgången.

– Att investera i en tiltrotator effektiviserar grävandet avsevärt, vilket också betyder att man får förutsättningar att hinna med fler jobb i hektiska tider. Det är klokt att rusta verksamheten, oavsett om man är en lokal grävfirma eller ett stort globalt bolag, menar Krister Blomgren.

Engcon har själva ett antal  prioriterade aktiviteter för att  utveckla verksamheten vidare och komma stärkt ut på andra sidan krisen. 

– Vi har exempelvis precis valt leverantör för ett nytt affärssystem, som del i ett beslut vi tog för över ett år sedan. Vår strategi är att effektivisera våra processer och göra smarta investeringar för att bli ännu bättre. Sommarens försäljning har varit god och vi är försiktigt optimistiska även om vi inte har hört det sista om Covid-19 än, avslutar Krister Blomgren. 



Källa: Engcon