NCC bygger nytt VA-nät och gator i stadsdelen Vårvik, Trollhättan


2021-04-01

Illustration av den nya stadsdelen Vårvik i Trollhättan.
Bild: Kraftstaden
Illustration av den nya stadsdelen Vårvik i Trollhättan.

NCC ska tillsammans med Trollhättans stad och Trollhättan Energi bygga vatten- och avloppsnät, fjärrvärme, gator och gång- och cykelvägar i den nya stadsdelen Vårvik i Trollhättan. Uppdraget är en totalentreprenad i partnering med ett ordervärde på cirka 140 miljoner kronor.

NCC har tidigare utfört förberedande arbete i Vårvik genom att sanera marken efter den industri som legat på platsen, utfört rivningsarbeten och förstärkt älvkanten i området. Nu har samarbetsparterna i projektet arbetat vidare med utbyggnaden av området och bland annat tagit fram bygghandlingar för projektet. I början av året kom beslutet från kommunen att utbyggnaden för infrastrukturen i området kan inledas.

– Nu tar vi ännu ett steg mot ett utbyggt Vårvik genom att inleda utbyggnaden av infrastrukturen i området. Precis som med saneringsprojektet har det återigen varit oerhört enkelt för våra olika organisationer att jobba tillsammans. NCC är proffsiga, ödmjuka och lösningsorienterade. Samarbete när det är som bäst, säger Malin Nyberg, stadsdelsutvecklare Vårvik, Kraftstaden Fastigheter.

NCC:s uppdrag omfattar flera olika delar för att få nödvändig infrastruktur på plats i den nya stadsdelen. Bland annat ska NCC anlägga vatten- och avloppsnät, bygga tre pumpstationer, anlägga vägar, gång- och cykelbanor samt inrätta lösningar för dagvattenrening där så kallade ”rain gardens” kommer att anläggs för att ta hand om och rena dagvattnet i stadsdelen.

– Nu arbetar vi vidare med utbyggnaden av Vårvik där vi bland annat ska vi anlägga ett nytt VA-nät, vilket är ett av NCC:s specialistområden. Vi är glada över ett förlängt förtroende och ser fram emot en fortsättning på detta uppskattade partneringsamarbete, säger Robert Angmyr, produktionschef NCC Infrastructure.

Förberedande arbete med VA-nätet har inletts och beräknas vara klart i slutet av 2021. I början av 2022 påbörjas byggnation av vägar, torgytor, gång- och cykelbanor samt dagvattenrening. Projektet i sin helhet beräknas vara klart i slutet av 2022.

Affären uppgår till cirka 140 miljoner kronor och orderregistreras i första kvartalet 2021 i affärsområde NCC Infrastructure.


Källa: NCC