PON Equipment bygger världens största batteri-elektriska grävmaskiner


2021-06-02

Bild: CEJN

Pon Equipment, den norska återförsäljaren av Caterpillar-maskiner, tar nu tunga batteri-elektriska grävmaskiner på 12 och 25 ton till den globala marknaden. Med denna effekt krävs ett effektivt vätskekylsystem som är anslutet till batteriet. CEJN’s ultraFLOW snabbkopplingar underlättar anslutning och frånkoppling av vätskekylsystemet, underlättar underhållet och säkerställer spillfri drift.

Norge har kommit långt i övergången till elektriska fordon och maskiner - från färjor till bilar och tunga entreprenadmaskiner. Den norska avdelningen för Pon Equipment, en del av Pon Holding och en maskinagent för Caterpillar, investerar i tredje generations batteri-elektriska grävmaskiner genom att konvertera 12 och 25 ton dieselgrävare till att vara helt elektriska, ett projekt som de är först i världen med att presentera för den globala marknaden.


Noll-utsläpp som mål
Z-line, namnet på grävmaskinerna, står för Zero line - en maskin med noll-utsläpp. Det är vad det handlar om, ett försök att minska utsläppen från entreprenadmaskiner och bidra till arbetet med att nå klimatmålen.

– Byggbranschen ansvarar för 30 procent av koldioxidutsläppen i Norge, säger Jon Einar Holum, chefstekniker på Pon Equipment och fortsätter:
– Med detta i åtanke föddes idén om en entreprenadmaskin för stadsbruk.


Samma prestanda som de dieseldrivna motorerna
Det finns elektrifierade entreprenadmaskiner på marknaden, men inte av denna storlek. Aldrig har drivaggregatet för en grävmaskin på 12 och 25 ton gått helt på el, vilket gör Pon till en pionjär inom detta område.

– Det här är en allroundmaskin som Pon är först i världen med att presentera för marknaden, säger Holum.

Grävmaskinens utsida ser ut som dieselversionen, men insidan är annorlunda. Pon köper maskinerna utan dieselmotorer från CAT. Istället monterar de en stor elmotor i grävmaskinen med samma prestanda som den dieseldrivna motorn.


Välutvecklad värmerelglering med snabbkopplingar behövs
Kraftsystemets integrering av elmotorn, batteripack och kylsystemet etc. är alla utvecklade och testade av Pon med stöd från CAT. Batteripacken levereras från Northvolt och är ett kraftigt batteri på 300 kWh som väger cirka 3,4 ton. Ett fulladdat batteri ger cirka fem till sju arbetstimmar och en timmes laddning motsvarar en timmes drift. Med snabbladdning tar det två timmar att ladda batteriet helt. En väldesignad och högkvalitativ lösning för värmereglering är nödvändig för att avleda värmen när effekten ökar.

Vätskekylsystemet, konstruerat av Pon, och ansluts med CEJN’s ultraFLOW, en snabbkoppling med högt flöde, till batteriet från Northvolt.

– CEJN’s ultraFLOW fungerar mycket bra när man kopplar i och ur vätskekylsystemet, eftersom kopplingarna är enkla att ansluta, är lätta, och är garanterat spillfria, säger Holum.

När batteriet har nått slutet av sin livslängd underlättar CEJN’s ultraFLOW byte till ett nytt på ett snabbt, säkert och enkelt sätt.


Källa: CEJN