Här är 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklass


2021-07-20

EC530E och EC550E är helt nya maskiner i en ny storleksklass för Volvo CE, som ger 25% högre bränsleeffektivitet och en rad avancerade funktioner som också ger 20% högre produktivitet.
Bild: Volvo Construction Equipment
EC530E och EC550E är helt nya maskiner i en ny storleksklass för Volvo CE, som ger 25% högre bränsleeffektivitet och en rad avancerade funktioner som också ger 20% högre produktivitet.

Det här är 50-tonsmaskiner med alla egenskaper hos större modeller. Ett extra stabilt och förstärkt underrede har hållbarhet och hållfasthet som normalt är förknippad med en 60-tons grävmaskin.
Bild: Volvo Construction Equipment
Det här är 50-tonsmaskiner med alla egenskaper hos större modeller. Ett extra stabilt och förstärkt underrede har hållbarhet och hållfasthet som normalt är förknippad med en 60-tons grävmaskin.

Volvo Care Cab är en utmärkt plats att tillbringa arbetsdagen på. Det är säkert och enkelt att komma ombord tack vare bultade halkskydd och bra sikt.
Bild: Volvo Construction Equipment
Volvo Care Cab är en utmärkt plats att tillbringa arbetsdagen på. Det är säkert och enkelt att komma ombord tack vare bultade halkskydd och bra sikt.

EC530E och EC550E har utformats med hög hållbarhet och maximal tillförlitlighet - även när du arbetar i tuffa applikationer.
Bild: Volvo Construction Equipment
EC530E och EC550E har utformats med hög hållbarhet och maximal tillförlitlighet - även när du arbetar i tuffa applikationer.

De helt nya maskinerna innebär även en ny storleksklass för Volvo CE, med 25 procent högre bränsleeffektivitet och en rad avancerade funktioner som ger 20 procent högre produktivitet.

Volvo CE gör inget halvhjärtat: när företaget går in i en ny storleksklass av grävmaskiner siktar de redan mot toppen och producerar det bästa på marknaden från start. Och Volvo CE lanserar inte bara en, utan två 50-tonsgrävare – EC530E och EC550E – som briljerar inom tung grävning, massutgrävning och storskalig platsförberedelse.

Med gräv- och lyftkrafter som normalt återfinns i 60-tonsmaskiner har dessa två grävmaskiner den högsta motoreffekten i klassen, vilket ger bra dragkraft och svängmoment. Tillsammans med stora skopor är EC530E och EC550E perfekt lämpade för att fylla dumprar i 30- till 40-tonsklassen, så att färre skoplaster krävs för att lasta dem, vilket ger kortare cykeltider. Den här kombinationen kan öka produktiviteten med imponerande 20 procent.

Dessa är 50-tonsmaskiner med alla egenskaper hos större maskiner. En extremt styv och förstärkt undervagn har den hållbarhet och styrka som normalt förknippas med en grävmaskin i 60-tonsklassen. Detta stöds av lika stadiga undre och övre ramar. EC550E-undervagnen har en lång och bred undre ram som ger extra stabilitet vid arbete med tyngre laster. Undervagnen på EC530E har å sin sida samma transportmått (och är lika smidig att lasta) som Volvos 48-tonsgrävare EC480E.

Och det är inte bara undervagnen som står pall för det mesta – bommen och skaftet har en större tappstorlek för extra hållfasthet vid riktigt krävande arbeten.


IMVT möjliggör upp till 25 % högre bränsleeffektivitet
En Volvo D13J-motor med låga utsläpp må vara hjärtat i EC530E och EC550E, men den kombinerade bränsleeffektiviteten möjliggörs tack vare dessa maskiners användning av det allra senaste elektrohydrauliska systemet. Denna åstadkoms genom IMVT (Independent Metering Valve Technology) som, tack vare intelligent elektronisk styrning, erbjuder både mer exakt manövrering och effektivitet än ett traditionellt mekaniskt kopplat hydraulsystem.

Ännu större effektivitet fås genom optimering av motorpumpen, som sänker motorvarvtalet medan effekten bibehålls, och bättre layout för hydraulrören. Sammantaget erbjuder EC530E och EC550E god kontroll och effektivitet för alla applikationer. Det nya systemet har en rad smarta funktioner, inklusive krypkörningsläge (praktiskt för lyfta-bära-arbete som kräver stor exakthet) och valbar spakstyrning. Spakstyrningen är mindre uttröttande för föraren eftersom grävmaskinen kan styras med styrspaksrullarna istället för pedalerna.

Föraren kan välja mellan flera olika funktioner beroende på aktuell arbetsuppgift och preferens. Det inkluderar prioritet för bom/svängning och bom/körning, som möjliggör att den ena funktionen kan få företräde framför den andra. Det går även att justera bomsänkningshastigheten, vilket ger optimal kontroll i arbetsuppgifter som kräver extra precision. En ny teknik som får bom och skaft att studsa mindre gör maskinen mindre stötig, vilket uppskattas av förarna.

Dig Assist-applikationer för maskinstyrning
Som tillval får föraren även hjälp i arbetet av Dig Assist-apparna som används via den 10-tum stora Volvo Co-Pilot-surfplattan. Dessa inkluderar 2D-, In-Field Design- och 3D-programpaketen. Lastindikeringssystemet (OBW) är en annan användbar funktion, som ger information i realtid om skopans last (för optimal fyllnad) samt registrerar flyttad materialmängd per skoplast, per skift eller per dag, vilket ger ovärderlig produktivitetsdata.

Med Volvos kvalitetstillbehör kan du maximera maskinens produktivitet. Specialframtagna exempel inkluderar redskapsfästen, skopor, hydraulhammare, gripklor, saxar, gripar och så vidare, som alla är gjorda för att fungera i harmoni med dessa maskiners specifika egenskaper.


Nästan som hemma
Volvo Care Cab är ett toppenställe att tillbringa arbetsdagen på. Att kliva in i hytten är säkert och enkelt tack vare fastbultade halksäkra fotsteg och ledstänger med hög synlighet. För smidigare transport kan det valbara fotsteget och gångbryggan fällas undan.

Väl på plats sitter förarna i en miljö med både låg bullernivå och låga vibrationer, tryggt förvissade om att hytten skyddas av en ROPS-struktur som överträffar branschstandarderna för den här viktklassen. De har även bäst sikt i klassen – en fördel som blir ännu bättre om framruta i ett stycke väljs till. Även tekniken har en roll att spela här, med back- och sidokameror, tillsammans med Volvo Smart View-tillvalet för sikt runtom, som är särskilt användbart vid arbete på trånga platser.

Drifttiden en prioritet
EC530E och EC550E har konstruerats med hög hållbarhet och maximal tillförlitlighet som ledord – även vid arbete i krävande applikationer. Smarta åtgärder inkluderar borttagningen av hydraulstyrningsledningarna, så att färre kopplingar behövs. Elsystemet är nu även mer robust tack vare kontakter som överträffar kraven i de stränga standarderna för skydd mot vattenintrång. Tidsåtgången och underhållskostnaderna minskar ytterligare tack vare att motorolje- och filterbytesintervallen utökats till 1 000 timmar och de grupperade filtren nås från marknivå. Åtkomsten till överbyggnaden via ett trepunktsgrepp på höger sida gör det enkelt att komma åt AdBlue-tanken, som även har ett stänkskydd för att undvika spill (och risk för korrosion).

Volvo CE:s utbud av drifttidstjänster via återförsäljaren Swecon är oumbärligt för att säkerställa långvariga maskinprestanda och lönsamhet. Oljeanalys, Care Inspection och Undervagnsinspektioner bidrar till att hålla maskinerna i toppskick, medan lättlästa rapporter som baseras på CareTrack-telematiksystemet hjälper ägarna att hålla koll på produktivitet, bränsleeffektivitet och maskinens kondition. 


mySwecon ger dig full kontroll

För Sweconkunden finns även den kostnadsfria webbappen mySwecon som ger dig full överblick över ditt maskinägande på din mobiltelefon, surfplatta eller dator. I vårt digitala verktyg har vi samlat alla de tjänster som kunden behöver för att göra vardagen enklare – allt med stöd av de inbyggda systemen som finns i Volvos maskiner och hos Swecon.

Fråga:
när är en 50-tonsmaskin precis som en 60-tonsmaskin?
Svar:
när det är en Volvo EC530E och EC550E.


Källa: Swecon