Instagram


Facebook

Unik metod renar förorenad mark i Teckomatorp


2020-09-29

Här går BT Kemi-skandalen mot sitt slut. På bilden lastas förorenade massor till den termiska in situ-anläggningen längre upp i bild. Anläggningen kommer att tas i drift under början av 2021.
Bild: Tyréns
Här går BT Kemi-skandalen mot sitt slut. På bilden lastas förorenade massor till den termiska in situ-anläggningen längre upp i bild. Anläggningen kommer att tas i drift under början av 2021.

På 1970-talet grävde BT Kemi ner hundratals tunnor med giftigt avfall i marken vid sin fabrik i Teckomatorp. Nästan 30 år senare var saneringen av den norra delen av området klar och där finns idag ett strövområde, Vallarna. Just nu pågår saneringen av den södra delen, där Tyréns bidrar med kunskap inom förorenad mark.

Med hjälp av finansiering från Naturvårdsverket kan Svalövs kommun nu även sanera den södra delen av det förorenade området i Teckomatorp. Saneringen beräknas vara klar i slutet av år 2021 och området planeras därefter att bli ett naturområde som invånarna i Svalövs kommun kan använda för rekreation. Som uppdragsstöd till kommunens projektledning finns Tyréns miljögeotekniker David Bohgard.

– Det är ett mycket spännande och intressant saneringsarbete som pågår i området just nu. Hela området är cirka 40 000 kvadratmeter stort och vi använder flera olika metoder för sanering beroende på hur kraftigt förorenad marken är. Lågförorenade områden täcks över med cirka en meter ren jord, medan områden med mer kraftiga föroreningar behöver andra åtgärder. En metod som vi kommer använda oss av är en termisk in situ-metod, där jorden värms upp för att föroreningarna ska förångas och sedan renas, säger David Bohgard.


Unik saneringsmetod – en hållbar lösning för framtiden
Den unika saneringsmetoden som kommer att användas på de kraftigt förorenade områdena kallas termisk in situ. Först borras perforerade vertikala och horisontella extraktionsrör ned i den förorenade marken. Med hjälp av värmelement värms sedan jordmassorna upp till 300 grader. Genom vakuumextraktion sugs föroreningarna upp i rörsystemet som finns i jorden för att sedan gå i rör ovan mark till reningsanläggningen. Där kyls ångan ner till vatten. När det gått igenom hela reningsprocessen har den förorenade ångan förvandlats till rent vatten som släpps till recipient .

– Användandet av denna metod är unikt för Sverige. Det är även ovanligt internationellt att göra in situ-sanering på så här svårnedbrytbara föroreningar som kräver höga temperaturer. Denna typ av sanering bidrar till en kraftigt minskad miljöpåverkan, det är därför jag har varit positiv till att vi ska använda den tekniken. Det blir mindre transporter genom att man renar jorden på plats istället för att köra bort och deponera den någon annanstans. På så sätt minskar olägenheten för människor och miljö. Jag ser det som en hållbar saneringslösning för framtiden, säger David.

Efter att saneringen är avslutad i december 2021 kommer det även att göras efterkontroller och miljökontroller, bland annat för att se hur saneringen bidragit till minskat utsläpp till intilliggande Braån.


Tyréns kompetens i projektet
David Bohgard är uppdragsledare och projektstöd. I detta ingår bland annat upphandling av saneringsentreprenören och tekniska konsulter, utvärdering av in situ-metodens teknik, miljökonsekvensbeskrivning och kontakt med tillsynsmyndigheten. I uppdraget deltar även Tyréns geolog Karin Kockum som främst arbetar med miljökontroll och omgivningskontroll.



Källa: Tyréns


Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa











lillevrå

L5navigation

Onninen

Allu

modul-system

Byggval






Industrinät
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se