Instagram


Facebook

1200 arbetsplatser granskas efter alarmerande rapport


2021-10-25

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Bild: Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Efter larmrapporter om bristande arbetsmiljö inleder nu Byggnads landsomfattande arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön. Med start idag, måndag 25 oktober, och en vecka framåt kommer över 1 200 arbetsplatser över hela landet att besökas.

För några veckor sedan presenterade Byggnads rapporten Det smärtsamma priset – om belastning och skador i byggbranschen. Där visade en undersökning att 9 av 10 tillfrågade medlemmar lider av smärtor kopplade till jobbet.

Rapporten visar också att problemen i stor utsträckning kan kopplas till dålig ergonomi. 79 procent av byggnadsarbetarna uppgav att de varken fått tillräckliga instruktioner om eller fått möjlighet att träna på arbetsteknik inför ett arbetsmoment. Hälften uppgav att de inte fått tillräcklig information om hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas.

I dag, den 25 oktober, startar Byggnads arbetsmiljövecka då fackförbundets skyddsombud gör extrakontroller för att granska arbetsmiljön med fokus på just ergonomi. Totalt kommer över 1200 arbetsplatser besökas över hela landet.

– Våra skyddsombud är experter på arbetsmiljö och vi vet sedan tidigare att den här typen av specialkontroller ger resultat. Nu gör vi en kraftsamling för att höja nivån i branschen. Alla ska ha rätt till en säker arbetsmiljö och kunna lita på att kroppen håller hela vägen till pensionen. Det handlar om byggnadsarbetarnas liv och hälsa, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.


Antal planerade arbetsplatsbesök per län

Län

Antal planerade arbetsplatsbesök 2021

Blekinge län

40

Dalarnas län

15

Gotlands län

15

Gävleborgs län

20

Hallands län

30

Jämtlands län

25

Jönköpings län

40

Kalmar län

50

Kronobergs län

25

Norrbottens län

75

Skåne län

270

Stockholms län

205

Södermanlands län

60

Uppsala län

70

Värmlands län

70

Västerbottens län

105

Västernorrlands län

45

Västmanlands län

25




Källa: Byggnads

Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa











lillevrå

L5navigation

Onninen

Allu

modul-system

Byggval






Industrinät
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se