Instagram


Facebook

Industriarbetsgivarna befarar framtida cementkris


2021-11-19

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.
Bild: Industriarbetsgivarna
Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

– Att regeringen nu ger ett besked om att Cementa får tillstånd att bryta kalk vid anläggningen i Slite fram till årsskiftet 2022 är välkommet, men det än en nödlösning. Dagens besked innebär att regeringen fortfarande skjuter problemen framför sig, säger Per Hidesten vd för Industriarbetsgivarna.

– Industrin har långa planeringshorisonter och behöver stabilitet och förutsägbarhet. Tyvärr avvärjer dagens besked inte cementkrisen på ett tillräckligt sätt. Regeringen borde ha fattat beslut om en längre tillståndsperiod för att industrin ska kunna hitta alternativa leverantörskedjor och lösningar, säger han. 

– Dessutom har flera miljöorganisationer sagt att de kommer att överklaga regeringens beslut. Hela lösningen är mycket sårbar. Cementkrisen skapar en stor osäkerhet för svensk basindustri, säger Per Hidesten.

– Vi ser därför att dagens beslut inte avvärjer risken för varsel i basindustrin, säger han.

– Detta är bara ett av flera ärenden där det visar sig att det dysfunktionella systemet kring tillståndsprocesser äventyrar industrins framtid, jobben och den gröna omställningen. Vi ska inte heller glömma att varje ton cement från Sverige är bättre för klimatet än motsvarande volym från Kina, avslutar han.


Källa: Industriarbetsgivarna


Skriv ut
Mest lästalillevrå

Hogia

L5navigation

Farthinder / Proni

Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se