Instagram


Facebook

Nordfløjen vinner prestigefyllt arkitekturpris


2021-12-16

Nordfløjen valdes ut som världens bästa nya vårdbyggnad under World Architecture Festival 2021, i kategorin ”hälsa”.
Bild: Adam Mørk
Nordfløjen valdes ut som världens bästa nya vårdbyggnad under World Architecture Festival 2021, i kategorin ”hälsa”.

Nordfløjen, den nya tillbyggnaden till Rigshospitalet, valdes ut som världens bästa nya vårdbyggnad under World Architecture Festival 2021, världens största arkitekturevent. Projektet är formgivet av LINK Arkitektur och 3XN i samarbete med Nickl & Partner, SWECO och Kristine Jensens Tegnestue i nära samarbete med byggherren Region Hovedstaden.

Varje år delas världens mest prestigefyllda arkitekturpriser ut under festivalen och i år korades Nordfløjen till årets byggnad i kategorin ”hälsa”. I stor internationell konkurrens lyftes den 65 000 kvadratmeter stora tillbyggnaden fram som ett föregångsexempel inom vårdarkitektur, som kan inspirera andra vårdbyggnader runt om i världen. I motiveringen skrivs det bland annat att Nordfløjen både tar hänsyn till vårdpersonalens dagliga arbetssituation och ändrar bilden av hur ett sjukhus kan upplevas av patienter och besökare.

– Nordflygeln är inte bara en fantastisk vårdmiljö och stilig stadsbyggnad. Projektet är även genomfört med arkitekten som totalrådgivare, ett CM-liknande förfarande. Inom en strikt budget har våra medarbetare, ledda av Mette Dan-Weibel, skapat stor vårdkapacitet och mycket kvalitet till Köpenhamnsborna, säger Anna Espling Rolf, ansvarig för sjukhusarkitektur på LINK Arkitektur.


Fokus på helande arkitektur och funktionalitet
Den överordnade ambitionen med Nordfløjen har varit att skapa en byggnad som främjar tillfrisknandet hos den enskilda patienten och samtidigt optimerar effektivitet och funktionalitet till glädje för sjukhusets personal och patienter.

Nordflygelns centrala arkitektoniska grepp är en sicksackform, som ett kardiogram, som genomskärs av en aorta. Med de vinklade huskropparna får man som patient en fantastisk utblick mot parken utan att riskera insyn från andra vårdrum. Denna struktur gör det möjligt för vårdpersonalen att snabbt ta sig från A till B, samtidigt som patientrummen är placerade så att de inte störs av förbipasserande.

Helande arkitektur har varit en styrande princip på alla nivåer av byggnaden. De öppna glaspartierna låter dagsljuset flöda in i byggnaden och skapa sammanhang mellan byggnadens inre och den intilliggande parkens grönska.


Flera internationella priser
2012 vann Nordfløjen priset ”Best Future Health Project” i World Architecture Festival, som tilldelas det bästa vårdprojektet som ännu inte är färdigställt. Tidigare i år vann projektet även ”European Healthcare Design Awards – Healthcare Design over 25 000 m2”. Därmed är projektet både entusiasmerande på projektstadiet och efter att det har tagits i bruk.


Källa: LINK Arkitektur


Skriv ut

Mest lästalillevrå

L5navigation

Farthinder / Proni

Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se