Instagram


Facebook

Bara en av fem inom byggbranschen väljer hållbara alternativ framför billigaste


2022-09-21

Karin Ekberg, som är hållbarhetsspecialist på Ramirent.
Bild: Ramirent
Karin Ekberg, som är hållbarhetsspecialist på Ramirent.

Byggbranschen tar kliv framåt för att nå målet om netto-nollutsläpp av växthusgaser till 2045, samtidigt som förbättringspotentialen är stor. Detta framgår av Ramirentrapporten, som tagits fram i samarbete med Novus, där drygt 500 företrädare för byggbranschen uttalat sig om bland annat sitt hållbarhetsarbete.

Bygg- och anläggningsbranschen står idag för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp, men glädjande är att Ramirentrapporten visar att arbetet för att minska utsläppen går framåt. Exempelvis uppger 8 av 10 tillfrågade i rapporten att de använder miljöanpassade produkter, helt eller delvis. Även i fråga om avfallshantering går det att peka på hållbarhetsframsteg. Av de som fått frågan anser hela 85 procent att de har en bra avfallshantering. Trots dessa framsteg anser Karin Ekberg, som är hållbarhetsspecialist på Ramirent, att mycket arbete återstår innan den eftersträvade koldioxidneutraliteten är inom räckhåll:

– Inom miljöområdet finns det fortfarande en hel del att jobba med för branschen. Här måste vi sikta in oss på en omställningsresa med minskad konsumtion, och kunderna kan driva på det arbetet genom att ställa krav på miljöanpassade lösningar hos sina leverantörer, säger Karin Ekberg.


Ekonomisk hållbarhet viktigare än miljömässig
Den absoluta merparten av branschaktörerna är eniga om hållbarhetsfrågans betydelse, men i praktiken verkar ekonomisk hållbarhet väga tyngre än miljömässig. Bara en av fem av de tillfrågade uppger att de oftast prioriterar hållbara alternativ framför det billigaste. Men det finns fler områden med förbättringspotential. 6 av 10 instämmer helt eller delvis i att de använder återbruk, ett område som i likhet med beroendet av fossildrivna fordon, kräver fortsatta framsteg, enligt Karin Ekberg:

– Liksom resten av samhället är branschen duktig på att sortera och hantera avfall. Här ligger också lagkrav i grunden. Men vi har inte kommit lika långt med att använda återbruk eller gå ifrån diesel- och bensindrivna fordon, avslutar hon.


Här finns förbättringsmöjligheterna enligt Ramirentrapporten
• Utnyttja materialet bättre för att minska spill 36 %
• Oftare välja hållbara alternativ framför billigaste 28 %
• Använda fler miljöanpassade produkter 26 %
• Förbättra avfallshanteringen på egna arbetsplatsen 25 %
• Använda mer återbruk 24 %
• Förbättra avfallshanteringen i byggprojekt vi är involverade i 24 %
• Förbättra arbetsmiljön 23 %
• Välja bort fler diesel och bensinmaskiner 18 %


Källa: Ramirent

Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa











lillevrå

L5navigation

Onninen

Allu

modul-system

Byggval






Industrinät
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se