Instagram


Facebook

Byggföretagen kommenterar Byggmarknadskommissionens slutrapport


2022-01-26

Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Byggföretagen.
Bild: Byggföretagen
Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Byggföretagen.

Byggmarknadskommissionen presenterade idag sin slutrapport i vilken man föreslår en rad åtgärder för att komma till rätta med den osunda konkurrensen i byggbranschen.
– Vi kan aldrig acceptera att schyssta byggare slås ut av kriminella aktörer. Vi fortsätter arbeta för en byggbransch med nolltolerans mot medvetet fusk, både enskilt och tillsammans med facken. Men ett stort ansvar vilar även på beställare, myndigheter, riksdag och regering, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Som förslag på åtgärder föreslår Byggmarknadskommissionen bland annat att sekretessen mellan myndigheter ska minska, sekretessen på företagens skattekonto ska brytas, tillsynen av utstationeringsregistret intensifieras handläggningstiderna för mål i förvaltningsdomstolarna ska kortas. Det är förslag som Byggföretagen ställer sig bakom. Däremot är Byggföretagen skeptiska till förslaget på ytterligare skärpta regler för arbetskraftsinvandring.

– Sverige är litet land som är beroende av utländsk arbetskraft. Byggbranschen har redan idag högre krav för arbetstillstånd. Ska vi komma till rätta med problemen i samhället så behövs det främst kontroller och åtgärder kring företag och individer som inte söker arbetstillstånd, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

I Byggmarknadskommissionens uppdrag ingick att kartlägga och analysera hur omfattande kriminaliteten i branschen är. Även om Byggmarknadskommissionen pekar ut tydliga problem med arbetslivskriminalitet har man tyvärr inte kunnat visa exakt hur utbrett problemet är.

– Det går att vända utvecklingen. Från Byggföretagens sida nöjer vi oss aldrig med mindre än att alla företag med olagliga eller ohederliga upplägg rensas bort. Nu krävs att alla goda krafter hjälps åt, säger, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggmarknadskommissionen är ett initiativ från byggbranschen. Bakom kommissionens står förutom Byggföretagen även Byggnads, Peab, Skanska, NCC, Veidekke, JM, Åke Sundvall, SKB, HSB, Riksbyggen, OBOS, Sveriges Allmännytta, Unionen, LO, SBAB, Ledarna, Installationsföretagen, Innovationsföretagen, Elektrikerna och Seko.


Källa: Byggföretagen

Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa











lillevrå

L5navigation

Onninen

Allu

modul-system

Byggval






Industrinät
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se