Instagram


Facebook

Först i världen att leverera anläggningsmaskin av fossilfritt stål


2022-06-09

Från vänster: Martin Lundstedt, Tomas Carlsson, John Kerry, Annika Strandhäll, Melker Jernberg and Martin Lindqvist.
Bild: Swecon
Från vänster: Martin Lundstedt, Tomas Carlsson, John Kerry, Annika Strandhäll, Melker Jernberg and Martin Lindqvist.

Volvo CE blir först i världen med att leverera en anläggningsmaskin tillverkad med SSABs fossilfria stål. Dumpern A30G överlämnades till NCC i samband med Förenta Nationernas klimatkonferens Stockholm+50.
Bild: Volvo Construction Equipment
Volvo CE blir först i världen med att leverera en anläggningsmaskin tillverkad med SSABs fossilfria stål. Dumpern A30G överlämnades till NCC i samband med Förenta Nationernas klimatkonferens Stockholm+50.

Genom sitt arbete för att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser blir Volvo Construction Equipment (Volvo CE) den första tillverkaren att leverera en anläggningsmaskin som har tillverkats med fossilfritt stål till en kund. Det visar hur snabbt innovation kan införlivas i konkreta lösningar när företag i hela värdekedjan går samman för att åstadkomma förändringar.

Den ramstyrda dumpern A30G som är byggd med fossilfritt stål överlämnades av Volvo CE:s vd Melker Jernberg till företagets mångåriga kund NCC, den 1 juni 2022, på en ceremoni anordnad av LeadIt – Leadership Group for Industry Transition – i samband med Förenta Nationernas klimatkonferens Stockholm +50. Som även deltogs av John Kerry, USA:s särskilda presidentsbud för klimatet och Annika Strandhäll, Sveriges klimat- och miljöminister.

Detta sker bara nio månader efter att företaget presenterade världens första konceptfordon med fossilfritt stål, som ett nästa steg att testa implementeringen av stålet i ordinarie produktion. Denna A30G har producerats i den befintliga produktionsprocessen på Volvo CE:s anläggning i Braås, Sverige, med fossilfritt stål från det svenska stålföretaget SSAB. Medan den kommersiella introduktionen förväntas ske gradvis med utvalda kunder, så är det första överlämnandet en viktig milstolpe i koncernens ambition att driva på transformationen i branschen för att nå globala klimatmål.

– Vi är övertygade om att alla aktörer i värdekedjan behöver samarbeta och agera om vi ska lyckas minska koldioxidutsläppen i anläggningsbranschen. Tack vare våra starka partnerskap med andra drivande och målmedvetna företag kan vi nu leda skiftet mot fossilfritt entreprenadarbete och vara först med att leverera en maskin byggd med fossilfritt stål till en kund. Att gå från ord till handling är avgörande för att bygga den värld vi vill leva i, säger Melker Jernberg.

– NCC har en tydlig ambition att bidra till en hållbar utveckling. Det arbetar vi strukturerat och målmedvetet för att nå, bland annat genom att välja maskiner som lever upp till våra höga krav. Precis som i detta goda exempel så krävs det långsiktiga och proaktiva samarbeten mellan olika aktörer för att den hållbara förflyttningen ska vara möjlig, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef NCC, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef för NCC.

Som ett led i sitt Science-Based Targets-åtagande har Volvo CE som mål att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2040. Vid sidan av elektrifieringen av sina maskiner arbetar företaget med att minska sitt koldioxidavtryck i hela värdekedjan. Det inkluderar råmaterial som används i produkter, varav stål är en huvudkomponent. Produktionen med fossilfritt stål i Volvo CE:s maskiner och komponenter kommer ske gradvis, bland annat påverkat av faktorer som tillgängligheten av stål.


Källa: Swecon

Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa











lillevrå

L5navigation

Onninen

Allu

modul-system

Byggval






Industrinät
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se