Instagram


Facebook

Höstbudgeten riskrerar varsel enligt Byggföretagen


2021-09-21

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Bild: Byggföretagen
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Regeringens höstbudget saknar höjd för ett byggstopp till följd av cementkrisen.
– Bygg- och anläggningsbranschen är i ett läge där vi kan få en varselchock i november. Långsiktiga satsningar på yrkesutbildningen och bidrag för klimatanpassning överskuggas i dag av cementkrisens akuta konsekvenser, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.


Enligt Byggföretagens uppdaterade konsekvensanalys är var fjärde byggjobb hotat. Den analysen förutsätter en tillfällig lagändring – samt att Cementa med kalksten som erhålls från Nordkalk kan bibehålla 25 procent av sin nuvarande cementproduktion i Slite. Om den tillfälliga lagen inte antas eller kan fullföljas blir effekterna ännu större. 

– Cementkrisen måste upp på högsta politiska nivå. Investeringsbortfallet vid ett byggstopp beräknas till 20 miljarder kronor per månad. Det slår direkt mot jobben, ekonomin och klimatomställningen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.


Vill träffa Magdalena Andersson
Byggföretagen kommer inom kort skicka ut en mötesinbjudan till finansminister Magdalena Andersson. Förhoppningen är att klargöra för Andersson hur viktig bygg- och anläggningsbranschen är för hela samhällsbyggnadssektorn.

– Vi kan inte rusta Sverige med ökad kapacitet på järnvägen och fler vindkraftverk utan en pålitlig råvaruförsörjning, säger Catharina Elmsäter-Svärd.


Källa: Byggföretagen


Skriv ut
Mest lästalillevrå

Hogia

L5navigation

Blinken

Farthinder / Proni


Kalmar-kylarrenovering
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se