Instagram


Facebook

"Regeringen borde ha valt en betydligt längre tillståndsperiod"


2021-11-22

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Bild: Byggföretagen
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Regeringen har fattat beslut om att ge Cementa förlängt tillstånd att bryta kalk i Slite fram till 31 december 2022.
– Det här var ett nödvändigt beslut för att undvika ett akut byggstopp. Men regeringen borde ha valt en betydligt längre tillståndsperiod. Svensk industri har en mycket viktig roll i den nödvändiga klimatomställningen, och då behövs trygghet och långsiktiga villkor. Nu lägger regeringen krokben för den nödvändiga klimatomställningen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Man ska ha klart för sig att även med det här beslutet på plats råder stor osäkerhet om tillgången till cement för bygg- och anläggningsbranschen och övrig industri framöver. Flera miljöorganisationer har dessutom sagt att de kommer att överklaga regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Skulle domstolen välja att ta upp målet och dessutom inhibera regeringens beslut kan vi snabbt vara tillbaka på ruta ett. Då har vi snart ett akut byggstopp, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Enligt Byggföretagens konsekvensanalys hotas 175 000 jobb enbart i bygg- och anläggningsbranschen vid ett produktionsstopp i Slite. Investeringsbortfallet beräknas till 20 miljarder kronor per månad och flera industrisatsningar bland annat i norra Sverige riskerar att försenas.

– Bygg- och anläggningsbranschen har en nyckelroll i återstarten av Sverige efter pandemin. Cementkrisen måste lösas för jobben, ekonomin och klimatet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.


Källa: Byggföretagen


Skriv ut
Mest lästalillevrå

Hogia

L5navigation

Farthinder / Proni

Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se