Fler XE-hybridmaskiner när Caterpillar presenterar nya generationens hjullastare


2021-05-27

Caterpillars nya generation hjullastare är här. Först ut är Cat 980, Cat 980XE samt Cat 982 och Cat 982 XE.
Bild: Caterpillar
Caterpillars nya generation hjullastare är här. Först ut är Cat 980, Cat 980XE samt Cat 982 och Cat 982 XE.

Cat 982 XE lastar bergmaterial.
Bild: Caterpillar
Cat 982 XE lastar bergmaterial.

Inne i hytten på en Cat 982 XE.
Bild: Caterpillar
Inne i hytten på en Cat 982 XE.

Inne i hytten på en Cat 982 XE.
Bild: Caterpillar
Inne i hytten på en Cat 982 XE.

Cat 980 XE.
Bild: Caterpillar
Cat 980 XE.

Next Generation för Caterpillars hjullastare är här. Först ut är Cat 980, Cat 980XE samt Cat 982 och Cat 982 XE. Hjullastarna bygger på den senaste teknologin och ökar maskinernas komfort, prestanda och driftsekonomi. XE-modellerna förbättrar bränsleeffektiviteten upp till hela 35 procent och sänker CO2-utsläppen med upp till 20 procent.

Redan 1959 kom Caterpillars första hjullastare i A-serien. Mycket har skett sedan dess och 60-års erfarenhet ligger bakom den nya Next Generation-serien som precis har lanserats.

I Caterpillars utvecklingsarbete för den nya generationens hjullastare har fokus varit tekniska innovationer, ökad prestanda, bättre driftsekonomi, högre förarkomfort och säkerhet.


Högre bränsleeffektivitet och lägre underhållskostnader
De nya hjullastarna har en förbättrad teknik som ökar både maskinprestanda och driftseffektivitet. Nya Cat 980 och 982 är upp till 10 procent mer effektiva och ger upp till 20 procent lägre underhållskostnader jämfört med föregångarna Cat 980M och Cat 982 M.

Cat 980 XE och Cat 982 XE ökar bränsleeffektiviteten upp till hela 35 procent, reducerar koldioxidutsläppen upp till 20 procent och sänker underhållskostnaderna upp till 25 procent jämfört med modellerna i M-serien.


Nya XE-modeller
Cat 980 XE och Cat 982 XE är två helt nya XE-modeller i den här klassen och kombinerar mer än 10 års erfarenhet med modellerna 966K XE, 966M XE och 972M XE.

Caterpillars XE-maskiner står för Caterpillars egen hybridteknologi som resulterar i en klassledande bränsleeffektivitet. Tekniken bygger på en steglös transmission (CVT) som utformats och tillverkas av Caterpillar.


Ökar bränsleeffektiviteten upp till 35 procent
980 XE och 982 XE har ett steglöst variabelt parallelldrivningssystem med hög effektivitet. Här kombineras en mekanisk direktkoppling från motorn till hjulen med en Hystat-variator.

Tack vare djupgående systemintegrering med CVT-transmissionen, den Steg V-godkända C13-dieselmotorn samt maskinens hydraulik- och kylsystem förbättras bränsleeffektiviteten med upp till 35 procent genom att motorvarvtalet sänks med hög dragkraft.

Hjullastarna har även funktioner för finreglering av dragkraften och virtuella växlar som gör att förare lätt känner igen sig och kan skifta från körning av traditionella powershift-maskiner. Tack vare XE-teknologin sänks även ljudnivåerna vid drift.


Enklare lastning, vägning och tömning
De nya hjullastarna har Cat Payload-system med Assist som standard på alla lastare i 980- och 982-serien. Cat Payload ger exakt vägning av skopans nyttolast så att förarna kan lasta rätt varje gång. Den nya tekniken innefattar bland annat funktioner för låg lyftvikt och manuell tippning.

Med tillvalet Cat Advanced Payload utökas systemet med funktionerna Lists-Management, Multitask- & Manual-Add Modes och Tip-off assist. Systemet är kompatibelt med vägningsprogramvara från tredje part och kan trådlöst interagera med maskinen under vägningsprocesser med hjälp av tillvalsfunktionen Dispatch-for-Loading.

Den nya Cat Autodig-funktionen med automatisk inställning av däcken ger en korrekt lastteknik, minskar slirning och förkortar lastningstider. Den kan automatisera skoplastningscykeln och ge konsekvent hög skopfyllning för upp till 10 procent högre produktivitet.


Olika arbetsprofiler med knapptryck
Utöver Autodig och automatisk inställning av däcken har de nya modellerna även tillämpningsprofiler som standard, där föraren kan ställa in flera maskinparametrar för att optimera inställningarna för den aktuella tillämpningen med ett knapptryck. Anpassade profiler kan skapas för kundspecifika behov.

Förarhjälpsfunktioner via pekskärmen och en ny layout för reglagen underlättar styrningen och hjälper förarna att vara mer produktiva.


Enklare insteg i maskinen och skönare stolar
Det är enkelt att stiga i och ur den nya förarhytten tack vare den breda dörren, de smidiga trappstegen och ledstänger för extra stabilitet. Det nya, justerbara fjädrande sätet kommer i de tre versionerna Comfort, Deluxe och Premium, där det finns möjlighet att välja till uppvärmda samt uppvärmda och nedkylda alternativ för högre komfort året runt. Säkerhetsbältena har en övervakningsfunktion och systemet kan kompletteras med ett yttre varningsljus för förbättrad säkerhet på arbetsplatsen.

Längre förare kommer att uppskatta det utökade benutrymmet inuti den nya hytten. Ljuddämpningen, tätningarna och infästningarna dämpar buller och sänker vibrationsnivåerna för en tyst och bekväm arbetsmiljö. Nästa generations lastarmsfjädring fungerar som en stötdämpare och förbättrar förarens komfort i ojämn terräng.


Tydliga pekskärmar och reglage
Lastarnas nya instrumentpaneler och högupplösta pekskärmar har intuitiva och användarvänliga reglage för förbättrad drift. Det sätesmonterade, elektrohydrauliska styrsystemet med joystick ger exakt kontroll över de nya modellerna i Cat 980- och 982-serien med minimala armrörelser för ökad komfort och lastningsprecision. En konventionell ratt är även tillgänglig för 980-modellen. Den automatiska luftkonditioneringen håller hytten sval.


De nya lastarna har nu knappstart och ett system som kräver ett giltigt förar-ID för att motorn ska starta. Förar-ID:t aktiveras genom att föraren anger en kod på skärmen eller med en Cat Bluetooth-nyckel (tillval). Det fungerar som ett maskinsäkerhetssystem med programmerbara begränsningar.


Bättre sikt med större glasytor och kameror
Vindrutan som sträcker sig från golv till tak underlättar sikten framåt medan standardkameran för bakåtsikt och konvexa speglar samt speglar för döda vinkeln förbättrar sikten runt maskinen för ökad säkerhet.

För att höja säkerhetsnivån ytterligare finns tillvalen Cat Detect-radar som varnar föraren om något är för nära maskinen och ett Multi-view-system med 360 graders sikt runt maskinen.

Förlängda bytesintervaller för vätskor och filter på Cat-hjullastarna 980 och 982 sänker underhållskostnaderna med upp till 20 procent och med upp till 25 procent på 980 XE- och 982 XE-modellerna. Alla underhållsintervaller är nu programmerade i steg om 1 000 timmar, vilket gör att du slipper driftavbrott för service var 500:e timme. Alla modeller har smidiga åtkomstpunkter till servicecenter för hydraulik och elektronik och grupperade smörjpunkter för enkel och säker service.


Diagnostik på distans
Fjärrtjänster på de nya medelstora Cat-hjullastarna kan minimera antalet serviceturer till arbetsplatsen och säkerställer att maskinen arbetar med högsta möjliga prestanda. Med felsökning på distans ansluter maskinen till återförsäljarens serviceavdelning för snabb diagnostisering av felkoder utan kabelanslutning.

Fjärrstyrda uppdateringar säkerställer att hjullastarna har den senaste programvaran och kan anpassas efter produktionsschemat. Uppdaterade filer skickas till maskinen i bakgrunden och kunden kan på ett säkert sätt initiera installationen via webbportalen för Caterpillars fjärrtjänster, vilket minskar eventuell påverkan av produktionsscheman.

Webbportalen underlättar hanteringen av maskinparkens positioner, driftstimmar och underhållsscheman tack vare anslutningar till maskinerna och möjliggör förfrågningar om återförsäljarservice via mobila enheter.


Skopor för bättre fyllningsgrad
Arbetsverktyg från Cat är en viktig del av maskinen och bidrar till såväl Cat-hjullastares prestanda som effektivitet. Cat-skopor i Performance-serien balanserar skopans form med maskinens länkage för högre fyllningsgrad och bättre materialhållning jämfört med andra skopor med samma angivna kapacitet.

Nya Cat 980 kan utrustas med ett Fusion-redskapsfäste (tillval), vilket möjliggör snabba skopbyten utan att föraren behöver lämna hytten.


Källa: Zeppelin Sverige