Caterpillar lanserar fyra nya vassa minigrävare och utökar Next Generation-programmet


2021-06-22

Cat 303 CR Next generation i arbete.
Bild: Caterpillar
Cat 303 CR Next generation i arbete.

Cat 302.7 CR, Cat 303 CR samt Cat 303 CR Next generation.
Bild: Caterpillar
Cat 302.7 CR, Cat 303 CR samt Cat 303 CR Next generation.

Med fyra nya minigrävare inom Next generation-programmet höjer Caterpillar nivån ytterligare i branschen för det mindre grävmaskinssegmentet. De nya modellerna är Cat 302.7 CR, 303.5 CR, 303 CR samt 308 CR med fast bom.

Caterpillars nya minigrävare ökar driftseffektiviteten, underlättar underhållet, förbättrar förarkomforten och har flera helt nya funktioner som ingen annan leverantör erbjuder i storleksklassen 2,7 till 3,5 ton.

Maskinerna är väl beprövade och har testats hos användare i 2500 timmar innan de lanserats på marknaden.


Ökad förarupplevelse och 10 procent högre prestanda
Bland nyheterna finns en förbättrad förarupplevelse genom Caterpillars spakstyrning, farthållare, förarunika inställningar, luftkonditionering och Bluetooth-teknik. Uppgraderingar av det hydrauliska systemet förbättrar lyftkapaciteten och cykeltiderna, medan inställningar som kan justeras av förararna ökar effektiviteten.

Tack vare grävmaskinernas robusta konstruktion och användningen av gemensamma komponenter minskar kostnaderna för reservdelar och reparationer. Dagliga underhållskontroller utförs snabbt genom luckor på marknivå och Cat 302.7 CR, 303.5 CR, 303 CR har som standard en enkelt tiltbar hytt vilket ger oöverträffad åtkomlighet vid service.

Tillsammans resulterar maskinernas konstruktion och funktioner upp till fem procent lägre totala ägarkostnader jämfört med tidigare modeller. Nya Cat 302.7 CR, 303 CR och 303.5 CR ger upp till tio procent högre prestanda vid till exempel transport och dikesgrävning.


Automatisk avstängning vid tomgång
Cat 302.7 CR och Cat 303 CR drivs av den turboladdade dieselmotorn Cat C1.1 medan Cat 303.5 CR drivs av Cat C1.7. Båda motorerna uppfyller emissionskraven enligt EU steg V och ger 17,6 kW nettoeffekt.

Automatisk avstängning av motorn vid tomgång bidrar till att minska bränsleförbrukningen.


Användbara i trånga utrymmen
Bokstäverna CR (Compact radius) betyder att minigrävarna har en kompakt svängradie med minimalt överhäng vilket är optimalt i trånga utrymmen och underlättar körningen för föraren. 

Ytterligare fördelar vid trånga miljöer är det expanderbara underredet som är tillval för Cat 302.7 CR. Underredet gör det möjligt för föraren att hydrauliskt förändra bandbredden från 1355 mm till 1780 mm vilket skapar optimal balans.


Bra vid schakt och återfyllnad
Schaktbladet som är standard ökar maskinernas mångsidighet ytterligare och gör det möjligt att utföra effektiva återfyllnings- och schaktningsjobb. Ett vinklat bladalternativ finns för Cat 303.5 CR som ger ytterligare flexibilitet.

Nya Cat 302.7 CR, 303 CR och 303.5 CR har förbättrade säkerhetsfunktioner, med både lösenkod och Bluetooth®-nyckel. Den tätade och trycksatta hytten ger föraren en ren och tyst arbetsmiljö och kan utrustas med uppvärmning och luftkonditionering


Lätt att styra med spakstyrning och farthållare
Caterpillars populära Stick Steer System förenklar styrningen av minigrävarna och ger föraren möjlighet att med en knapptryckning enkelt växla från konventionell styrning med spak/fotpedal till den lättanvända joysticken.

Förflyttningen på arbetsplatsen underlättas även med farthållaren som håller en transporthastighet på upp till 4,5 km/h.


Cat 308 CR med fast bom kompletterar Cat 308 med svängbom
Sedan tidigare har Cat 308 CR med svängbom funnits på marknaden som en del av Next generation-programmet. Nu lanserar Caterpillar grävmaskinen i ett nytt utförande, Cat 308 CR med fast bom.

Grävmaskinen med fast bomutförande ger maximal effekt och prestanda i en mängd olika tillämpningar. Jämfört med en svängbomskonstruktion möjliggör den fasta bommen ett ökat vertikalt grävdjup, högre tipphöjd samt förbättrade lyftprestanda vid arbeten nära maskinen.


Färre förflyttningar och nätt i trånga lägen
Den fasta bommen tillsammans den kompakta svängradien begränsar överhänget vid arbete i sidled, vilket gör att Cat 308 CR fungerar utmärkt i trånga utrymmen.

Tack vare 20 procent längre vertikalt grävdjup jämfört med Cat 308 CR med svängbom, behöver Cat 308 CR med fast bom inte flyttas lika ofta vid grävarbete vilket ytterligare förbättrar effektiviteten och minskar bränsleförbrukningen.


Stark motor och vässad hydraulik
Den nya maskinen drivs av den beprövade Cat C3.3B-motorn på 51,8 kW som uppfyller normerna för EU steg V. Förbättringar av det hydrauliska systemet i kombination med automatiska tomgångs- och avstängningsfunktioner förbättrar maskinens effektivitet, sänker driftskostnaderna och ökar kostnadseffektiviteten.


Bekväm förarmiljö
Den tätade och trycksatta hytten säkerställer en ren arbetsmiljö för föraren. Det ombyggda värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystemet ger en behaglig temperaturreglering i alla väder. Låga ljudnivåer i hytten på 72 dB(A), manöverpaneler med justerbara handledsstöd och fjädrande säte för komfort hela dagen.

Precis som sina mindre syskon är Cat 308 CR med fast bom utrustad med Caterpillars exklusiva spakstyrning där föraren enkelt kan växla från konventionell styrning med spak/fotpedal till den lättanvända joysticken med ett knapptryck.

Farthållare som standard förenklar vid längre transporter mellan arbetsplatserna. För schaktnings- och återfyllningsjobb levereras maskinen som standard med ett 2 300 mm brett blad eller ett 2 450 mm brett tillval.

För att ytterligare förbättra säkerheten är kontrollpunkterna för rutinunderhåll lättåtkomliga genom sidoluckor från marknivå. Maskinens sidopaneler i karosseriet är infällda och plana för att skydda mot skador och förenkla arbetet och sänka kostnaderna vid eventuella byten.


Källa: Zeppelin Sverige AB