Instagram


Facebook

Volvo ECR25 Electric: Rekordmaskinen går som en klocka efter 3 000 timmar


2023-08-18

Bild:Swecon Anläggningsmaskiner AB

I slutet av mars 2021 bad Stena Nordic Recycling i Halmstad att få testa en Volvo ECR25 Electric i verksamheten. Den lämnades aldrig tillbaka till Swecon efter demoperioden – och nu, två år senare, har den drygt 3 000 drifttimmar och är med råge den elektriska grävmaskinen från Volvo som gått flest timmar i hela världen.

Under de senaste 80 åren har Stena Recycling tagit stora steg för att göra Sverige till ett föredöme inom återvinning på global nivå. Och deras engagemang för en bättre värld börjar inifrån. Deras strategi att ersätta en del av dieselmaskinerna med elmaskiner från Volvo CE är en viktig förändring för att minska emissionerna och öka effektiviteten.

Förändringen mot elektrifiering leds av Marika Björnum, som är inköpschef på Stena Recycling. Att använda elmaskiner ger enligt Marika en win-win-effekt av flera skäl. Allt från lägre bränslekostnader, ökad effektivitet, noll emissioner och minskade vibrationer – Volvos elmaskiner är inte bara bra för affärerna utan även för miljön.

 

Den Volvo ECR25 Electric som används vid deras anläggning för industriell plaståtervinning har arbetat oavbrutet i mer än 3 000 timmar, med avbrott endast för snabba laddningar, och har transporterat mer än 20 ton återvunnet material varje dag. I en strid ström matas emballageplast från daglig- och detaljhandel samt industrier in i anläggningen. Det handlar om allt från sträck- och krympfilm för pallhuvar till byggplast, vilket ställer stora krav på återvinnaren.

– För att sätta det i perspektiv, om vi staplade det material som den här maskinen flyttar så skulle det på bara en vecka bli högre än Eiffeltornet, säger Marika Björnum.

 

På bandet för plaståtervinning jobbade tidigare fyra personer. Det manuella arbetet var både krävande och ineffektivt. För några år sedan beslutade företaget att testa en Volvo EC27D och det fungerade bra, men genom att ersätta den dieseldrivna föregångaren med en eldriven ECR25 Electric, så sänker de energikostnaderna med 83 % och minskar koldioxidemissionerna med cirka 21 ton per år. Den kompakta utformningen, att den är nästintill ljudlös i drift och det faktum att den är emissionsfri gör den till det perfekta valet för arbete inomhus på anläggningen.

– Bortsett från avgaserna, även om den har miljömotor så blir avgaserna ett problem när vi jobbar inomhus, säger Jimmy Nilsson, anläggningschef på återvinningsanläggningen.

Går dygnet runt


Därför var det ett naturligt steg att testa ECR25 Electric. Men det var inte kärlek vid första ögonkastet.

– Det var lite inkörningsproblem med laddningen, men det löste sig smidigt. Sedan har maskinen gått som en klocka, trots att vi den används i skiftgång, 24/7.

 

Sedan dess har just laddningen skett utan problem. Man har använt snabbladdaren vid kortare stopp, som fika- och matpauser, och standardladdaren de gånger man vet att maskinen kan vila några timmar.

– Vi har inte haft några driftstopp alls och bara några få småstopp då någon packning läckt, säger Jimmy Nilsson.

Gott betyg


Om Jimmy Nilsson är nöjd, så är Björn Svedbergh, Swecons produktspecialist på elektromobilitet och hybrider, minst lika nöjd.

– Det som är så speciellt med den här maskinen, är att den gått så många timmar på kort tid. Den har faktiskt gått motsvarande lika mycket som en stor hjulgrävare går på ett par år. Det är ett gott betyg för Volvos batteridrivna maskiner.

 

 
Källa: Swecon Anläggningsmaskiner AB


Tipsa en vn Skriv ut
Mest lästalillevrå

L5navigation

Onninen

Allu

modul-system

Byggval


Industrinät
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se